Hartelijk welkom op de column-pagina over edelmetalen voor 
Nederland en België

 

Ook een column schrijven....?
Mail me
voor info!



 
Home | Investeren in Edelmetalen | Columns | Artikelen&nieuws | Competitie | Forum | Grafieken | Portefeuille | Links&Overzicht
Blijf op de hoogte via mijn mailinglist: stuur me een e-mail om in te schrijven



Hier lees je de antwoorden op de volgende 7 vragen:

1. Zal de dollar verder aan kracht inboeten?
2. Zal het goud onafhankelijk van de dollar stijgen of dalen?
3. Welk van de edelmetalen zie je het het beste doen in 2007?
4. Welke van de mijnbouwaandelen zal het beter doen: de Zuid Afrikaanse of Noord Amerikaanse?
5. Welk mijnaandeel tip je als de beste (of heel goede) groeier in 2007?
6. Welke junior geef je grote kans over te worden genomen in 2007?
7. Wat betalen we in dollars op 31 december 2007 voor goud en zilver?

Column 47: dd 22 februari 2007 Auteur: Willem Middelkoop

De verwachte uitbraak in goud, zilver en de HUI-index is gisteren met kracht bevestigd, waardoor een heel bijzonder en mogelijk zelfs explosieve situatie is ontstaan.
[Lees hier verder]

Column 46: dd 20 februari 2007 Auteur: Willem Middelkoop
Elk jaar weer word ik weer verrast door het sterke seizoenspatroon in de Canadese exploratieaandelen. Volgens onderzoek van analisten van de Canadese broker Canaccord zien we in het voorjaar van vrijwel elk jaar een stevige correctie van 11-27%. Dat leidt tot een bodem in de koersen rond juli, die vervolgens hertest wordt rond oktober.
[Lees hier verder]
Column 45: dd 5 februari 2007 Auteur: Irma Schogt
Een andere kijk op de edelmetalen goud en zilver. Zowel cyclische als planetaire bewegingen liggen aan deze andere kijk ten grondslag. Wat dat op korte en lange termijn zou kunnen gaan doen met goud en zilver.....
[Lees hier verder]
Column 44: dd 24 januari 2007 Auteur: Willem Middelkoop
Gelukkig zijn we de eerste echte majeure discovery van 2007 op het spoor. Ik heb er inmiddels genoeg uurtjes onderzoek in zitten om te durven stellen dat Victoria Resources in de bodem van Nevada meer dan 3 miljoen ounces gaat vinden.
[Lees hier verder]
Column 43: dd 18 januari 2007 Auteur: Willem Middelkoop

De goudportefeuille op InveZtor krijgt steeds meer vorm. Welke bedrijven zitten er in en waarom?
[Lees hier verder]

Column 42: dd 17 januari 2007 Bron: Wallstreetweb

GFMS heeft kort geleden haar Interim Rapport voor de zilvermarket gepresenteerd waarin zowel vraag- als aanbodgegevens over 2006 zijn opgenomen evenals de verwachtingen voor de eerste maanden van dit jaar. "De markt heeft zich de laatste jaren sterk veranderd van één waarin de investeerders hun beleggingen in zilver verminderden tot één waarin men deze beleggingen juist aanvulden en lieten groeien,” aldus Philip Katwijk, voorzitter van GFMS.
[Lees hier verder]

Column 41: dd 17 januari 2007 Bron: Wallstreetweb
Nu er sprake is van een grote interesse in de grondstoffenmarkt en veel aandelen in de spotlights proberen te komen is het voor beleggers cruciaal om te weten hoe ze een grondstoffenaandeel moeten waarderen. Lees en herlees dit artikel dus zorgvuldig als u op zoek bent naar nieuwe mijnbouwaandelen! U zult beloond worden voor uw due diligence!!
[Lees hier verder]
Column 40: dd 15 januari 2007 Auteur: Joey Keasberry
Evenals in de olie- en gasindustrie hebben geopolitieke risico’s een steeds grotere invloed op beurskoersen in de mijnbouwsector. Dit werd vorige week weer eens duidelijk toen Chavez een toespraak hield, waarin hij meldde dat alles wat ooit geprivatiseerd was maar weer genationaliseerd zou moeten worden.
[Lees hier verder]
Column 39: dd 2 januari 2007 Auteur: Willem Middelkoop

Mijn persoonlijke favoriet voor 2007 is het kleine Mindoro Resources (MIO.V Ca$0,88).
Net als bij Aurelian werken hier de beste geologen in een land (Filippijnen) dat aan de ene kant enorm mineraalrijk is en aan de andere kant nog maar pas open is gesteld voor grootschalige exploratie. Eén van de bestuursleden is de voormalige CEO van Shell.

[Lees hier verder]

Column 38: dd 10 december Auteur: Joey Keasberry
DRDGold Limited, een eens zo succesvolle Zuid-Afrikaanse mijnbouwgigant waarvan het aandeel in 1980 nog US$50 deed, kan wel wat klavertjes vier gebruiken. Vorige week maakte het bedrijf bekend haar dochteronderneming Emperor Mines te herstructureren nadat deze Australische tak haar Vatukoula-mijn op Fiji wegens verliesgevendheid moest sluiten. Dit was zeker niet het eerste 'ongelukje' voor DRDGold dit jaar.
[Lees hier verder]
Column 37: dd 10 december Auteur: Rob Knaapen
In “It's All About Your Time Frame“, (Der Invest Informant, 25-11) beschrijft John Mauldin onder anderen de waardering van de afgelopen jaren van de USD ten opzichte van andere munteenheden zoals de euro, het pond, de renminbi en de CDN. Zijn conclusie is dat de USD makkelijk nog verder kan depricieren zonder tragische effekten omdat “het dit keer anders is“.
[Lees hier verder]
Column 36: dd 3 december Auteur: Willem Middelkoop
Net nu er onder Aurelian-beleggers, volgens mij ten onrechte, grote onzekerheid is uitgebroken na de verkiezing van een linkse president in Equador, ontvingen we vrijdagavond nieuws over een belangrijke nieuwe goudontdekking in het politiek veilige Canada.
[Lees hier verder]
Column 35: dd 30 november Auteur: Joey Keasberry

In tegenstelling tot de Canadese en Amerikaanse beurzen zijn er voor veel Nederlandse beleggers betrekkelijk weinig mijnen te vinden op de Europese beurzen. Uiteraard is dit ook afhankelijk van de broker die men hanteert. En de Europese mijnen díe we vinden, hebben niet altijd de potentie die we zoeken. Vandaag wil ik mijn licht laten schijnen over drie "Ierse" pennystockmijnen.
[Lees hier verder]

Column 34: dd 30 november Auteur: Rob Knaapen

Hoe de politici en anderen het echter ook bezien, “goud” zal de monetaire supernanny blijken te zijn die de mechanistische hedonisten om de oren gaat slaan. En hard.
Het zal totale monetaire verwoesting zijn óf praktisch toegepast respekt krijgen voor haar. Maar niet direkt morgen al, dat begrijpt u wel.

[Lees hier verder]

Column 33: dd 27 november Auteur: Rob Knaapen
370 Biljoen USD.
De derivatenmarkten zijn ondoorgrondelijke markten die zelfs de mensen werkzaam in deze sector niet begrijpen.

[Lees hier verder]
Column 32: dd 17 november Auteur: Rob Knaapen
De tijdelijke correctie in de goudprijs van de laatste maanden is dan ook slechts een rimpeling in het grotere beeld. De duurzame concentratie van US oorlogsbodems zal een concentratie van papiergeld richting het minuscule goudmarktje geven. Het wachten is enkel op het gebulder van de kanonnen.
[Lees hier verder]
Column 31: dd 11 november Auteur: Rob Knaapen
We bevinden ons in een zeer bizarre situatie. Een situatie die ergens in tijd en ruimte gigantisch gaat imploderen tenzij de US overheid heel snel het voortouw neemt in het ontwikkelen van financiële discipline en deze gekte, grenzend aan het groot Albanees piramidespel, stopt.
[Lees hier verder]
Column 30: dd 7 november Auteur: Rob Knaapen
De familie Lucifer regeerde de wijk, al jaren lang. Ze controleerden zo goed als alles met hun zeer ver reikende bestuurlijke tentakels. Ze verrijkten zich gigantisch. Een niet onaanzienlijk deel van de wijkbewoners vond het allemaal wel prima, dachten er eigenlijk niet over na.
[Lees hier verder]
Column 29: dd 27 oktober Auteur: Rob Knaapen
De US overheid houdt andere overheden en zogenaamde wereldorganisaties “gegijzeld” met haar valsemunterspolitiek. Die andere overheden en de zogenaamde wereldorganisaties werken echter om diverse redenen gewillig of zelfs graag aan deze “gijzeling” mee. Hierdoor hebben de US en haar kompanen zich in monetair opzicht verlaagd tot het nivo van de DPRK.
[Lees hier verder]
Column 28: dd 20 oktober Auteur: Rob Knaapen
Daarom: goud en zilver, de koning en koningin onder de metalen. Voor de goede orde; de koningin is doorgaans meer populair. Zij vormen beiden het bovenste gedeelte van de uitdijende piramide óf worden manifest als sphinx, mocht de wereldeconomie onverhoopt toch in elkaar storten.
[Lees hier verder]
Column 27: dd 20 oktober Auteur: Willem Middelkoop
Mijnbouwbedrijven doen er lang over om te besluiten een nieuwe mijn te gaan bouwen. Vooral als er sprake is van een van kolossale omvang. Liever nemen de mijnbouwgiganten één van hun concurrenten over om zodoende verzekerd te zijn van voldoende productie en winstgroei.
[Lees hier verder]
Column 26: dd 13 oktober Auteur: Rob Knaapen

De Übermarkt. Al een aantal malen is op de welbekende Noord-Amerikaanse goud en zilver sites melding gemaakt van mijnbedrijven in deze sector die in de jaren zeventig van 0,20 USD of zo naar 200, 300 of 400 USD gereisd zijn. Een worst die velen onder ons niet vervelend vinden ofwel, een Maanreisje dat we niet willen missen!
[Lees hier verder]

Column 25: dd 9 oktober Auteur: Roy Martens
Roy Martens brengt jullie een Technische Analyse van Goud, Zilver, Olie en Dollar. Grafieken, zowel "weekly" als "daily", met veel deskundig commentaar.
[Lees hier verder]
Column 24: dd 7 oktober Auteur: Rob Knaapen
Er zijn veel commentatoren binnen de wereld van het goud en Jack Chan is er één van. Het is iemand die zijn sporen verdiend heeft en daarmee een reputatie hoog te houden. Velen kennen zijn publicaties. Hoe moeten we deze voorspelling van hem nemen? Serieus, lijkt me, omdat technische analyse haar waarde in praktische zin regelmatig bewijst en hij een vakman is. Maar er is meer....
[Lees hier verder]
Column 23: dd 2 oktober Auteur: Rob Knaapen
Sinds de industriële revolutie is de mogelijkheid ontwikkeld om zilver en goud te vervangen als geld, tot dan de belangrijkste functie van goud en zilver in termen van kwantiteit. Eerst werd de vervanging gedaan door goud en zilver gedekt papier, via de weg der geleidelijkheid later enkel nog door ongedekt papier en elektronische cijfertjes. Hoe ziet Rob Knaapen de toekomst in van de monetaire kwaliteiten van zilver........
[Lees hier verder]
Column 22: dd 27 september Auteur: Robert Broncel

DE GOUDMARKT: Factoren die de goudprijs bepalen:
a) de jaarlijkse goudmijnproductie, bedraagt thans niet meer dan 61% van het totale aanbod
b) het voortgaande ‘de-hedging’ proces bij een aantal goudproducenten
c) de totale jaarlijkse verkopen door de centrale banken, ca. 17% van het totale aanbod
d) het ‘scrap’ (afval) aanbod, ligt op gemiddeld 22% van het totale aanbod
e) de vraag

[Lees hier verder]

Column 21: dd 26 september Auteur: Robert Broncel

Robert Broncel schrijft columns voor Invision Investments International en is tevens lid van het researchteam van Invision Investments. In deze column gaat hij in op de rol van goud: nu en later. (barometer en leidraad voor elke beleggingsportefeuille). Hij vraagt zich af of de goudhausse nu voor bij is...
[Lees hier verder]

Column 20: dd 28 augustus Auteur: Kenneth Michielsens

Wat heeft demografie met goud en zilver te maken? Michielsens legt het je uit in: De impact van demografie op de financiële markten.
[Lees hier verder]

Column 19: dd 25 augustus Auteur: Willem Middelkoop
"Na de vakantie" is de titel van deze nieuw column. Eigenlijk is dit niet zo zeer een echt nieuwe column, maar gaat Willem in op "zijn" veelbelovende eerder genoemde mijnprojecten.
[Lees hier verder]
Column 18: dd 10 augustus Auteur: Mihaly Schroth

Mihaly Schroth bespreekt voor je de technische kant van de HUI ( de Gold Bugs Mining Index van onghedge mijnen.) Met enkele grafoeken laat hij een technisch plaatje zien volgens het Elliot Wave principe. Wat zijn zijn doelen op de korte termijn?
[Lees hier verder]

Column 17: dd 7 juli 2006 Auteur: Willem Middelkoop

Terwijl ik en wellicht ook jij op vakantie waren publiceerde Willem deze column op InveZtor. Er zijn natuurlijk wel meer publicaties verschenen, maar deze is toch wel zeer de moeite waard als je op zoek bent naar de pareltjes in de edelmetaalmijnbouw. Vandaar: van harte aanbevolen.
[Lees hier verder]

Column 16: dd 27 juni 2006 Auteur: Willem Middelkoop

Op jacht naar de Reserves
De grote overnamegolf die we op dit moment in de mijnbouw zien, lijkt heel erg op de consolidatie die we in de olie- en gasindustrie hebben meegemaakt.

[Lees hier verder]

Column 15: dd 16 juni 2006 Auteur: Willem Middelkoop
Willem Middelkoop heeft deelgenomen aan een conferentie over Goud in Vancouver. Hierbij een sfeertekening van wat daar besproken werd.
[Lees hier verder]
Column 14: dd 8 juni 2006 Auteur: Willem Middelkoop

Tegen de klippen op deel 2
Decor van deze column: goud zakt verder en verder weg... en nadert de $600 grens... zilver nadert de $11,00 , maar ook de Nasdaq, Dow Jones en Aex zakken door hun hoeven.....
Hoe doen de aandelen, genoemd in de vorige column, het nu....?
[Lees hier verder]

Column 13: dd 23 mei 2006 Auteur: Willem Middelkoop
Tegen de klippen op.
Stijgen in een crashende markt. Hoe is het mogelijk? Hier de Top-3!
[Lees hier verder]
Column 12: dd 13 mei 2006 Auteur: Willem Middelkoop
Goud voor het grijpen
InveZtor weblog van Willem Middelkoop ook hier op edelmetaal-info te lezen! De eerste column van hem op deze site gaat over offshore metaalwinning. Onmogelijk? Dat dachten ze van olie ook
!
[Lees hier verder]
Column 11: dd 12 april 2006 Auteur: Patrol

Waarom... WAAROM... mag de goudprijs nauwelijks doorstijgen ???
Niet als gewone grondstof, samen met andere grondstoffen,....en ook niet als monetair metaal. Het enige wat men, buiten goud, ook niet in prijs wil zien stijgen, is olie. Alle andere dingen mogen (moeten) in prijs stijgen >>> aandelen-obligaties-huizen-yuan-grondstoffen....
Waarom kon/mocht goudprijs dan wel opvlammen in periode 1971 > 1980 (x25) ?
[Lees hier verder]

Column 10: dd 12 april 2006 Auteur: Eric Hommelberg

Goud herovert harten van beleggers
Het zal u vast niet ontgaan zijn, goud is ‘hot’. Nu het gele edelmetaal de aanval op de $600 barriere heeft ingezet begint menigeen zich af te vragen welke krachten verantwoordelijk zijn voor deze imposante stijging. Nog geen 5 jaar geleden noteerde goud slechts $252 / ounce en de huidige bull markt in goud lijkt verre van over..Hoeveel power heeft deze gold-bull nog? Welke prijzen kunnen we mogelijkerwijs verwachten? En wanneer? Of bevinden we ons nu op een historisch hoogtepunt zodat we deze goudprijzen voorlopig niet meer zullen zien? Welke krachten stuwen de goud prijs momenteel omhoog? Is het puur speculatie ofwel fundamenteel? Is het de inflatie angst? Hogere olieprijzen? Escalarende geo-politieke situatie? (dreiging oorlog Iran). Kortom, vele vragen die om een serieuze analyse vragen…

In deze column zullen we ons dan ook richten op de volgende issues:
    • Hoe verhoud het goud zich in vergelijk tot haar eigen historische norm.
    • Wat zijn de stuwende krachten achter de huidige bull-markt in goud.
[Lees hier verder]

Column 9: dd 10 april 2006 Auteur: Patrol
Deriviaten, Financiële crisis en Goud in de praktijk
..........De VS spaardaling + schuldstijging verloopt nu reeds 45 jaar eenparig en is al in een parabolisch patroon. Is dus ook weer piramide op hun kop. Ondertussen nemen de International Reserves Assets ook maar parabolisch toe...onder de virtuele bescherming van de derivatenliquidificatie. De Anglo-Amerikaanse "financiële industrie" dus ten voete uit....terwijl de IMF bureaucraten héél stilletje mekkeren (en minimaliseren)......
[Lees hier verder]
Column 8: dd 1 april 2006 Auteur: Patrol
Een beetje goudlogica: In Euroland, het EMU-systeem en het Europese Systeem van Centrale Banken (ESCB), wordt er reeds meer dan 6 jaar geredetwist over wat nu het "optimum" aan fysieke goudreserves (%) zou moeten zijn in de Nationale banken en Centrale bank (ECB). WAAROM moet daar nu zo ineens over nagedacht worden...
[Lees hier verder]
Column 7: dd 1 april 2006 Auteur: Patrol
Het oude, dominante wereld dollarregime is reeds lang op z'n terugweg. Gewoon omdat het $-concept ook zijn beperkingen heeft en er geopolitiek een gestructureerde competitie groeit. De zelfaangedane 9/11 atrociteit (WTC) is een beslissend keerpunt in de evolutie van Pax Americana en het $-IMS. Een dramatisch klinkende aanhef... gewoon, omdat zulks in de evolutieve natuur van de dingen vervat zit.
[Lees hier verder]
Column 6: dd 25 maart 2006 Auteur: Patrol
De 20 jaar berenmarkt (1980-2000) van het goudmetaal is "definitief" voorbij. Ik heb een redelijk sterk vermoeden dat niemand dit gaat tegenspreken met één degelijk argument. Is dit nu voldoende reden om goudmetaal in bezit te nemen... en zo JA... hoeveel nu juist !? En hier begint dan eigenlijk de "echte" constructieve gedachtenwisseling. Hier komt goudmetaal weer eens in vergelijkende competitie met "andere" financiële beleggingen - speculaties - gokavonturen.
[Lees hier verder]
Column 5: dd 19 januari 2006 Auteur: Sjaak Liebregts
Goud naar 2007 een overpeinzing van de huidige (goud-)markt met verwachtingen en ideeën. Met ook een antwoord op de vraag: welk metaal staat aan de vooravond van een bullmarket?
[Lees hier verder]
Column 4: dd 2 januari 2006 Auteur: Golda
Golda wijst op de gevaren van de "non recourse loan"..... een waarschuwing die James Sinclair ook al de wereld instuurde.... dus heb je wat met de juniors... dan is dit verplichte kost!
[Lees hier verder]
Column 3: dd 5 december 2005 Auteur: Jabecque
Toen schonken de Wijzen uit het Oosten: goud, wierook en mirre,… dat waren duurzame, harde en zachte grondstoffen. Prachtige column. Overdenking van de huidige stand van zaken op de (goud)markt.
[Lees hier verder]
Column 2: dd 13 september Auteur: Mihaly Schroth
Goudswaps die stinken..... de centrale bank van Portugal geeft zich bloot, dat zouden meer centrale banken moeten doen, vooral van de grote landen... snap je het nog?
[Lees hier verder]
Column 1: dd 7 september Auteur: Mihaly Schroth
Mihaly Schroth geeft in de eerste column voor www.edelmetaal-info.nl aan hoe hij tegen het Fiat Valutasysteem aankijkt en wijst op gevaren die er loeren. Uiteraard heeft hij het over de rol van het goud hier in, maar ook van de ECB!
[Lees hier verder]
 
Bij deze dank ik alle (toekomstig) columnisten voor hun spontane bijdrage aan deze site!