beleggen en investeren in edelmetaalsector, edelmetaalcompetitie, gold and silver, forums, nanotechnologie, fuelcell beleggen op de beurs

 

Hartelijk welkom op deze column-pagina
over edelmetalen
Column 10: dd 12 april 2006 Auteur: Eric Hommelberg

 

Goud herovert harten van beleggers

Het zal u vast niet ontgaan zijn, goud is ‘hot’. Nu het gele edelmetaal de aanval op de $600 barriere heeft ingezet begint menigeen zich af te vragen welke krachten verantwoordelijk zijn voor deze imposante stijging. Nog geen 5 jaar geleden noteerde goud slechts $252 / ounce en de huidige bull markt in goud lijkt verre van over..Hoeveel power heeft deze gold-bull nog? Welke prijzen kunnen we mogelijkerwijs verwachten? En wanneer? Of bevinden we ons nu op een historisch hoogtepunt zodat we deze goudprijzen voorlopig niet meer zullen zien? Welke krachten stuwen de goud prijs momenteel omhoog? Is het puur speculatie ofwel fundamenteel? Is het de inflatie angst? Hogere olieprijzen? Escalarende geo-politieke situatie? (dreiging oorlog Iran). Kortom, vele vragen die om een serieuze analyse vragen…

In deze column zullen we ons dan ook richten op de volgende issues:

     • Hoe verhoud het goud zich vandaag de dag in vergelijk tot haar eigen historische norm.
     • Wat zijn de stuwende krachten achter de huidige bull-markt in goud.

Goud gerelateerd aan eigen historische norm

Al vanaf het moment dat het goud de $400 barriere slechtte zijn er analysten die een top in goud uitroepen zich daarbij beroepend op het feit dat goud een ‘historisch’ hoogtepunt zou hebben bereikt. In absolute termen is dit inderdaad het geval maar men vergeet daarbij gemakshalve dat een dollar uit 1980 aanzienlijk meer koopkracht bood dan de hedendaagse dollar. Dus een goudprijs van $400 uit 1979 laat zich niet vergelijken met een goudprijs van $400 uit 2004. Dus om een goed vergelijk te kunnen maken tussen de huidige goudprijs en die uit het verleden dienen we de historische goudprijzen te noteren in hedendaagse dollars

Een grondige analyse van goud in relatie tot oa haar eigen historische norm, DOW Jones Index, olie, inflatie, grondstoffen index over een periode van 35 jaar leert ons echter dat er pas sprake kan zijn van een historisch hoogtepunt indien het goud tot ver boven de $1500 zou noteren.

Hieronder volgen een aantal charts die overduidelijke taal spreken. Goud bevindt zich nog bij lange na niet op een historisch hoogtepunt.

     • Goud & Historisch gemiddelde
     • Goud & DOW Jones
     • Goud & Olie


Goud & Historisch gemiddelde:


Deze eerste grafiek laat overduidelijk zien dat de huidige goud prijs maar net boven het 35 jarige gemiddelde noteert van $571 (inflatie gecorrigeerd). Om het historisch hoogtepunt te benaderen uit 1980 zou het goud vandaag de dag ca $2000 moeten noteren.


Goud & DOW Jones:


De DOW/GOLD chart heeft zich bewezen als een betrouwbare indicator mbt grote omslagpunten. Wanneer de DOW/GOLD chart topt koop je goud (2001) en wanneer hij bodemt koop je aandelen (1980). De DOW/GOLD ratio heeft een tendens te bodemen in de 1 – 5 range. De huidige stand van 18.5 geeft dus eigenlijk al aan dat het goud bij lange na nog geen historisch hoogtepunt heeft bereikt.

Goud & Olie:

Goud en olie hebben een sterke correlatie. De reden hiervoor ligt niet zo een twee drie voor de hand daar olie een product is welke wordt geconsumeerd en uiteindelijk op zal raken terwijl goud daarentegen een product is welke niet wordt geconsumeerd en alleen maar in hoeveelheid toeneemt. Wannneer men echter bedenkt dat een stijgende olie prijs een opwaartse druk genereert op de inflatie en goud op zijn beurt wordt gezien als de ultieme bescherming tegen inflatie dan wordt het plaatje al een stuk helderder.

De onderstaande grafiek geeft de sterke correlatie tussen goud en olie weer:


De laatste twee jaar zag men een de olie prijs sterk oplopen terwijl het goud wat achter bleef. Echter sinds begin dit jaar is het goud aan een imposante inhaal race begonnen…Om weer tot een historisch gemiddelde te geraken (in vergelijk tot olie) zou het goud boven de $1000 moeten noteren. (let wel, bij huidige olieprijs)

De relatie goud/olie laat zich tevens goed visualiseren in de zgn goud/olie ratio. Historisch gezien worden er voor een ounce goud 16 barrels olie betaald. Deze ratio bevindt zich thans op ca 9 en heeft dus nog een lange weg te gaan om weer op een historisch gemiddelde te geraken, zie onderstaande grafiek:

Het mag duidelijk zijn dat het goud nog een lange weg te gaan heeft om tot historische hoogtepunten te geraken.


Drijvende krachten onder de huidige bull market in goud:

     • US dollar
     • Inflatie angst
     • Dalende goud productie
     • Stijgende vraag naar goud
     • Centrale banken worden langzaam aan weer netto kopers van goud
     • Afwikkelen van uitstaande short posities in goud doet prijs verder opdrijven..


US dollar

Goud wordt gezien als de ‘anti-dollar’… Een dalende dollar zal daarom een opwaartse druk genereren op goud en vice versa.. Deze stelling kunnen we visualiseren door eenvoudigweg de inverse dollar grafiek (anti-dollar) uit zetten tegen de goud grafiek. Deze zouden dan min of meer synchroon moeten lopen. De eerste phase van de bull market in goud werd dan ook gekenmerkt door de bear market in de dollar. Met andere woorden, goud is de anti-dollar…. De onderstaande grafiek spreekt voor zich: (let wel, dit betrof phase I van de bull market in goud, 2001-2005)



Daar het vertrouwen in de dollar in een alarmerend tempo verminderd (China bv wil z’n dollar reserves verminderen en oa meer goudreserves gaan aanhouden) en de tekorten op de Amerikaanse handelsbalans uit de hand dreigen te lopen (>7% of GDP) zal een forse dollardevaluatie op termijn onafwendbaar zijn. We weten inmiddels welk effect dat sorteert op de goudprijs… Verder speelt natuurlijk mee dat centrale banken weinig alternatieven hebben buiten de USD dollar voor hun reserves… Een shift richting goud lijkt daarom ook steeds meer voor de hand te liggen… Landen als Argentina, China, Korea, Rusland..... hebben zich al voor een diversificatie richting goud uitgelaten…

Recentelijke publicaties mbt dalende dollar:

March 27: Bank of China executive urges trading dollars for euros and gold

March 29: Prepare for dollar collapse, Asian Development Bank warn

March 30: Former U.S. trade negotiator plots world's escape from the dollar

March 31: No more European Central Bank gold sales for six months


Conclusie:

Dollardevaluatie is onvermijdelijk wat resulteert in een hogere goudprijs….

Inflatie angst:

Hogere olieprijzen resulteren in hogere inflatiecijfers….
Hogere inflatiecijfers zijn een plus voor goud daar goud de ultieme hedge is tegen inflatie… De correlatie hogere rente vs goud is duidelijk waarneembaar in onderstaande grafiek…

Goudproductie:

De goudproductie bevind zich op een hellend vlak (neerwaarts)… Daar er gedurende de periode 1997-2002 nauwelijks nog aan exploratie werd gedaan (goudprijs was tot onder de kostprijs om het te mijnen gedaald dus waren nieuwe exploration projecten per definitie onrendabel) hebben de major producers nu allen te maken met een dalende productie. Afgelopen jaar daalde de goud productie maar maar liefst 5% wat neer kwam op de grootste daling in goud-productie in bijna 40 jaar..

Pierre Lassonde (president van wereld’s grootste goud producent Newmont Mining) windt er geen doekjes om, hij werd recentelijk gequote:

‘Worldwide gold production last year had the largest decline in 39 years, Lassonde said.”

“This decline in output will continue ‘for at least another couple of years simply because the industry didn’t put money back into the ground when the gold price was very low,’ Lassonde said”

CEO Mark Wellesley Wood van het Zuid Afrikaanse DRDGold is niet veel optimistischer gestemd. Hij zei onlangs:

“Global gold production is set to decline dramatically over the next four years and this is set to generate a scramble for gold ounces”

Goud vraag:

Vraag naar physiek goud is drastisch toegenomen afgelopen jaren, investment demand over 2005 liet alleen al een toename zien van 26%... De totale vraag naar physiek goud kwam uit op ca 3750 ton tov 3500 ton in 2004.

Wat we hier dus zien is een toenemende tekort van physiek goud om de vraag bij te kunnen blijven benen… Vraag van 3750 ton vs 2500 welke worden geproduceerd leidt simpelweg tot hogere goudprijzen.

Het tekort aan geproduceerd goud (ca 1500 ton / jaar) om aan de vraag te kunnnen voldoen werd tot voor kort gevuld door goud verkopen/leningen van centrale banken.. Maar dat is nu juist een trend die zich lijkt om te keren, maw, centrale banken zijn minder agressief geworden in hun goud verkopen en menig centrale bank is zelfs al netto koper van goud (zie ook hierboven…)


Short posities in goud:

Zoals hierboven al vermeld hebben centrale banken jaren lang het tekort tussen de goudproductie en de vraag gevuld middels het verkopen cq uitlenen van delen van hun goudvoorraden… In totaal hebben zij nu ongeveer de helft van al het goud dat zij zouden moeten hebben uiitgeleend aan de zgn ‘bullion-banks’ die het op hun beurt weer hebben verkocht op de markt.. De totale hoeveelheid uitgeleend goud wordt geschat op ca 15.000 ton (helft van totale CB voorraden) (zie ook Credit Agricole report)

De bullion banks die dit goud hebben geleend van de centrale banken zullen dit ooit weer terug moeten geven maar kunnnen dit onmogelijk doen zonder daarbij zelf de prijs van het goud drastisch op te drijven.. Zij kunnen nl niet anders dan dit goud weer terug te kopen op de physieke markt die al zo krap is… Het afwikkelen van een geschatte short positie van 15.000 ton zal daarom volgens vele goudexperts een ware explosie in de goudprijs kunnnen veroorzaken….

De Franse bank Credit Agricole heeft hier onlangs een uitvoerig rapport over gepubliceerd en becijfert dat een spike tot boven de US$2000 niet ondenkbaar is…..

Het Credit Agricole report [pdf] kan hier worden gedownload.

Eric Hommelberg - http://www.golddrivers.com

Eric Hommelberg schreef eerdere columns in het Engels over goud onder o.a. hier verzameld. Op Golddrivers richt hij zich vooral op juniormijnen. Bedankt Eric, dat je je visie voor oa. edelmetaal-info.nl in het Nederlands over het voetlicht hebt gebracht.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel van de auteur. De mening van de auteur of de strekking van de column kan tegenstrijdig zijn met de mening van de webmaster of andere columnisten. Het intelectueel eigendom van de column en dus de copyrigths liggen bij de auteur. Verder mag er zonder toestemming NIETS van deze site gekopieerd worden en op één of andere manier elders worden weergegeven.
2005 2006 © Wilbert Geers
 

 

 
Disclaimer: ik kan de juistheid, integriteit en kwaliteit van mijn websites niet garanderen en aanvaard geen enkele aansprakelijkheid voor mogelijk verlies of schade die de inhoud kan veroorzaken of waartoe het gebruik ervan aanleiding kan geven.   Ideeën of vragen.......stuur me een e-mail: wilbertgeers@planet.nl


Trefwoorden: beurs, beleggen, investeren, investment, capital, opties, futures, aex, nasdaq, dow jones, aandelen, stocks, nanotechnologie, nanotech, nanocubes, nanotubes en nanotubes , waterstofenergie en fuelcell, nano,